Aanbod landen

Turkije
Turkije mikt tegen 2023 op 1 miljoen ict’ers, een ict-markt ter waarde van 160 miljard dollar en een high-tech export goed voor 30 miljard dollar. Vandaag de dag is Turkse IT markt goed voor 19,7 miljard Euro.

Volgens de Turkse Informatica Industrie Organisatie is Turkije s’werelds zevende grootste internetmarkt met ruim 27 miljoen Facebook-gebruikers (4e in de wereld) en 32 miljoen internetgebruikers. Er zijn 25 miljoen hoog opgeleide jongeren.

Turkije doet het economisch goed, de cijfers van het eerste kwartaal 2011 geven aan dat Turkije hard aan het groeien is, de groei kwam uit op 11 procent, waarmee Argentinie (9.9%) en China (9.7%) naar een tweede en respectievelijk derde plek werden verwezen. Turkije heeft met deze overtuigende cijfers de snelst groeiende economie ter wereld. Ook het voorgaande jaar liet Turkije indrukwekkende cijfers zien, de economie groeide in 2010 gemiddeld meer dan 8 procent. Bijna geruisloos te midden van de crisis bij de Griekse buren ontpopt Turkije zich na decennia economisch wanbeheer tot dé opkomende markt in de Europese achtertuin. Turkije wordt nu al het China van Europa genoemd.

Sri Lanka
In IBM’s Global Location Trends report for 2010 wordt Sri Lanka gewaardeerd als één van de twee snelst opkomende top lokaties voor software-ontwikkeling outsourcing en offshoring: “Sri Lanka is another Asian country that has succeeded in positioning itself as an alternative to India.”

Steeds meer Sri Lankese bedrijven leveren kennisdiensten van hoog nivo. Sri Lanka heeft de afgelopen jaren een positie proberen te verwerven in de markt voor het outsourcen ofwel offshoren van software ontwikkelaars. Het land was lang geteisterd door een burgeroorlog, maar sinds 2009 is er vrede en wordt er meer en meer geinvesteerd in de software-ontwikkeling dienstensector wat nu zijn vruchten begint af te werpen.

De huidige minister van Financiën, P B Jayasundera, heeft het tot een speerpunt gemaakt dat Sri Lanka het meest gunstige belastingregime van Azië moet krijgen. Ook wordt het voor meer mensen eenvoudiger gemaakt om universitaire opleidingen te kunnen volgen met een nadruk op informatie technologie en software-ontwikkeling. In tegenstelling tot India en de Filipijnen biedt een Sri Lanka gunstigere loonontwikkeling en is daarmee concurrerender.

Gartner’s meest recente rapport “Gartner’s 30 Leading Locations for Offshore Services, 2010-2011” (http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1500514)